1. Persoanele care suferă de Sindromul Tourette înjură
Doar 10-15% dintre persoanele care suferă de această dereglare a sistemului nervos înjură sau folosesc gesture ofensatoare. Sindromul Tourette este o tulburare neurologică ce este caracterizată prin mişcări involuntare, repetitive, stereotipe şi anumite ticuri, motorii sau vocale.
2. Opusurile se atrag
Un studiu realizat încă din 2003 a arătat că oamenii îşi doresc să fie în compania şi în relaţii cu oameni care sunt similari cu ei. Aceste similitudini se referă la condiţia socio-economice şi la interesele legate de familie şi de monogamie. Aceste concluzii au fost confirmate şi în 2009.
3. Terapia cu electroşocuri este demodată
Acest tip de terapie se mai practică şi la ora actuală. Terapia cu electroşocuri este o procedură menită să producă schimbări la nivelul reacţiilor chimice din creier pentru a reduce simptomele unor boli cum ar fi depresia, tulburarea bipolară, catatonie sau demenţă.
4. Terapia psihologică implică multe discuţii despre vise
Fiecare terapeut poate avea o abordare diferită, însă este dificil să găsiţi un specialist care să dorească să vorbească despre vise. Motivul este acela că ştiinţa nu a reuşit să dezlege misterul viselor, prin urmare acestea nu pot fi interpretate.
Unii neuropsihologi susţin chiar că visele sunt absolut irelevante.
5. Detectoarele de minciuni funcţionează
Cercetările arată că testele poligraf pot indica faptul că o persoană care este pur şi simplu emoţionată ar minţi. De aceea, acestea nu sunt folosite ca probe în instanţă.
6. Efectul Mozart
Peste 80% dintre adulţii americani cred că dacă îşi duc copii la ore de muzică vor avea note mai bune. Cele mai multe studii au arătat însă că efectul Mozart nu duce la o creştere a IQ-ului.
7. Schizofrenia înseamnă că ai mai multe personalităţi
Schizofrenia presupune o deteriorare a proceselor de gândire, dar şi răspunsuri emoţionale inadecvate. Boala poate duce la halucinaţii şi incoerenţă în vorbire. De tulburare de identitate disociativă suferă persoanele care au cel puţin două personalităţi care persistă pe o perioadă îndelungată de timp. Ei suferă de probleme de memorare.
8. Mesajele subliminale din reclame funcţionează
În 1957, un cercetător american pe nume James Vicary a publicat un comunicat de presă în care a anunţat că a efectuat un experiment care ar confirma această teorie. El a difuzat mesajele subliminale care îndemnau la consumul de cola şi popcorn, vânzările acestor produse înregistrând ulterior creşteri. Vicary a admis mai târziu că a inventat cifrele, însă informaţia greşită a rămas în cultura populară.
Cercetări mai recente ale acestui fenomen nu au reuşit să ateste faptul că acest tip de publicitate funcţionează, însă există dovezi că publicitatea subliminală poate influenţa o decizie într-o oarecare măsură, mai exact, dacă oricum v-aţi dori să achiziţionaţi produsul la care se face reclamă.
9. Psihologul şi psihiatrul se ocupă de aceleaşi lucru
Pentru a-i putea diferenţia, ţineţi minte că psihiatrii sunt singurii care pot prescrie un tratament medicamentos. Totodată, există o diferenţă de educaţie. Psihiatrii studiază Medicina.
10. Tot ce a spus vreodată Sigmund Freud
Freud nu mai reprezintă o sursă de încredere în domeniul psihologiei. Destul de multe dintre teoriile sale au fost infirmate de-a lungul timpului.
Sursă: Science Alert